Fire vine fra verdenseliten


“Vin er smagen af poesi på flaske” sagde en klog mand engang. Udsagnet kan man være mere eller mindre uenig med, men man må vove at påstå Italien har noget af det bedste vin, verden har at tilbyde.

Her prøver vi i korthed at tegne et billede af dem.

Barolo – Kongernes vin

I Piemonte, syd for Torino, hælder tågede vinmarker ned ad stejle skråninger. Med jernholdig kalk og sandet bakkejord opnås de optimale forhold for en af Italiens mest elskede vine, Barolo. Nebbiolo-druen, som trives i det bakkede terræn, menes at have fået sit navn fra det italienske ord ‘nebbia’, der betyder tåge. For i Piemonte er det disede nedbør nemlig en hyppig gæst, der oftest slanger sig gennem landskabet i høstmånederne.

Den royale statur hos den kraftige mørke vin blev opnået ved stor popularitet blandt hoffet i midten af 1800-tallet. Man var nemlig begyndt at frembringe en tørrere vin, end den ellers søde variant, Baroloen startede som, hvilket var til stor glæde for aristokraterne. Og i dag nydes Baroloen stadig af konger som af bønder.

Barbaresco – Baroloens milde lillebror

Det er ligesom med søskende. Selvom man kommer af de samme ingredienser, er man oftest helt vildt forskellige. Dog kan Barbarescoen ligesom Baroloen godt slå fra sig. Men grundet det lavere liggende højdedrag og maritime klima for Barbarescoens nebbiolo-druer modner de altså tidligere end Baroloens, og er derfor ikke så intens i tanninerne. Men man skal holde øje med, hvilken by sin Barbaresco kommer fra, da det kan have indflydelse på smagsoplevelsen. Alt i alt er lillebroren Barbaresco altså en mildere, men ikke mindst, en verdensklasse vin fra Piemonte.

Brunello – Den aristokratiske vin

Toscana må betegnes som en af Italiens mest berømte vinregioner. Og her hører Brunello di Montalcino til nogle af de mest eksklusive dråber. Montalcino-området er nemlig varmere og jorden derfor mindre frugtbar og mere stenet. Hertil hører en begrænset produktion med lang produktionstid, som altså tidligt i Brunelloens levetid fik priserne op og flyve. Og er i dag en af de tre dyreste italienske vine. Figen, espresso, bær og læder er bare nogle af de smagsnoter, der ligger under den ellers mere bærlignende duft fra fadlagringen. En tør vin med meget at byde på.

Chianti – Smukke omgivelser, smuk vin

Chianti-distriktet i Toscana er en mere delikat sag. Betegnet som et af de smukkeste steder i Italien er der en del uenighed om, hvorvidt og bredt, det strækker sig. En god huskeregel er cirka mellem byerne Siena og Firenze. Her er Chianti-vin og dens popularitet altså beslægtet med ophavets skønhed. Chiantien opdeles i syv underzoner spredt i distriktet, der varerier i pris, årgange og smagsnoter. Men med en historie, der går tilbage til Etruskerne, et folkeslag der var til stede før romerne, har Chianti hævet sin produktionskvalitet betydeligt, og er i dag en tør vin med en syre, der prikker som hælen på en italiensk damesko.