Gorgonzola


Også til madlavning

Gorgonzola stammer fra byen af samme navn, hvor der er mere end tusind års tradition for produktion af blåskimmeloste fremstillet af mælk fra de køer, der blev drevet ned fra sæterne til Po-dalen. Gorgonzola er den ultimativt mest inspirerende ost for kokke og gourmeter over hele verden med sin helt særligt bløde og samtidig syrlige smag. Den bruges til bogstaveligt talt alle mulige retter fra snacks over hovedretter til desserter.

Gorgonzola er i dag en beskyttet oprindelsesbetegnelse i EU, og ifølge italiensk lov må der kun produceres gorgonzola med ægthedsmærket “g” på pakken i de to regioner Lombardiet og Piemonte.

Galbani Gorgonzola Intenso 150 g

Med sin halvfaste og alligevel cremede konsistens er Galbanis Gorgonzola Intenso velegnet i salater og i varme retter, hvor man gerne vil opnå en pikant blåskimmelsmag. Osten er også særdeles velegnet i dressinger, i saucer eller serveret på et ostebord med akaciehonning, hindbær coulis eller friske/syltede pærer. Galbanis Gorgonzola Intenso er lidt fast i konsistensen, har en tydelig blåmarmorering og har en fyldig smag.

Fakta om osten:
Type: Blåskimmel
Mælk: Komælk
Land: Italien
Område: Lombardiet
Fedt i tørstof: 48+

Ingredienser:
Pasteuriseret komælk, salt, osteløbe, blåskimmelkultur.

Næringsindhold pr. 100 g:
Energi: 1376 kJ / 332 kcal
Fedt: 28 g
heraf mættede fedtsyrer: 19,5 g
Kulhydrater: 1 g
heraf sukkerarter: 0 g
Protein: 19 g
Salt: 2 g

 

Galbani Gorgonzola Cremoso 150 g

Cremoso er den mest cremede af Galbanis gongonzolaer. Det er den gorgonzola-variant, som italienerne selv foretrækker. Den har en særdeles cremet konsistens og en delikat, let sødlig og mild smag samt en fin blåskimmelmarmorering.

Fakta om osten:
Type: Blåskimmel
Mælk: Komælk
Land: Italien
Område: Lombardiet
Fedt i tørstof: 48+

Ingredienser:
Pasteuriseret komælk, salt, osteløbe, mælkesyrekultur

Næringsindhold pr. 100 g:
Energi: 1339 kJ / 293 kcal
Fedt: 27 g
heraf mættede fedtsyrer: 18,8 g
Kulhydrater: 1 g
heraf sukkerarter: 0 g
Protein: 19 g
Salt: 1,4 g

Se opskrifter med denne råvare